Kosár
Az Ön kosara üres

Oriental Beauty - Keleti Szépség

"Az én feladatom nem az, hogy a legtökéletesebb levelet találjam meg a legjobb környezetben, hanem hogy az adott környezetben, ami a mi esetünkben a klímaváltozás labilis, gyorsan változó környezete, a tudásomat növeljem és a lehető legjobb eredményt hozzam ki. Ez a tea sommelier feladata."

oriental beauty

A fő ízkeverő, aromakavaró teamester Zhang Jiqi, neked csak Jacky Chang

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

 

Micsoda szépség!

A helyszín Toufen 苗栗頭份  Miaoli, Tajvan. 

A főszereplő Zhang Jiaqi alias Jacky Chang, aki Hsinchuban született 1985-ben.

 A fiatal teamester igazi sztár Tajvanon. Névjegykártyáján egy vitorláshajó, rajta a felirattal "Formo Cha TAIWAN 1869". Abban az évben kezdte meg működését a Tajvani Tea Intézet és jelent meg Tajvan teáival a világpiacon. Ugyanebben az évben nyitották meg a Szuezi csatornát és készült el az Egyesült Államok transzkontinentális vasútja. Akkor is ez volt a lényeg, nem elegendő, hogy tied legyen a világ legjobb terméke, azt valahogy el is kell juttatni a vásárlóidhoz. Tajvanon egy skót üzletember Todd,  "a tajvani oolong tea atyja", és Li Chunsheng, "a Taiwan tea keresztapja" közreműködésével kezdte meg működését a Po Shun Yang Company, ami első akciójaként két vitorláshajóval 203,000 font "Formosa Oolongot" szállított New Yorkba, ahol aztán pár nap leforgása alatt híres és keresett cikké vált az új, finom, friss, nem fűszeres, nem túl zöld, nem túl sötét tea íz.

A tajvani tea a Nyugat és a Kelet közötti kulturális csere egyik eszköze és színpada, aminek egyik ismert szereplője a British Gourmet Association által 1994-ben alapított “Great Taste Awards”, ami egy tipikus brit intézmény. Akarjuk, vagy sem a koloniális nosztalgia okán brit intézmény, ízlésszobor maga az Oriental Beauty tea is. Keletkezéséről csak sporadikus adatok állnak rendelkezésre, valószínűleg a XIX. század végén jött létre véletlen baleset ererdményeképpen. Ellentmondásos a név keletkezése is, mindkét Erzsébet királynét szerepeltetik benne, pedig a két történetet minimum 60 év választja el egymástól, mindenesetre a legenda szerint egy fogadáson a királyné elragadtatásában kiáltott volna fel, micsoda Oriental Beauty ez a tea!

"A verseny az elképzelhető legnehezebb" mondja Zhang Jiaqi. "Mindenesetre fontos megmérettetés, ami után az ember hazatér és újra munkába fog, hogy bizonyítsa önmagának, mire képes. A nagy díjak elnyerése előtt első ízben még 2016-ban és 2017-ben vettem részt a Miaoli megyei Fekete Tea versenyen. A második évben kaptam egy emlékérmet, az egyik zsüritag azt mondta: „Látjuk, hogy olyan fiatalember vagy, aki igyekszik, hazamegy innen és folytatni fogja a teával való munkálkodást. Szeretnénk bátorítást adni ehhez, ezért kapod a díjat. Menj haza és folytasd amit elkezdtél.”

oriental beauty oolong tea

Great Taste

A család toufeni Ming Yang teaboltjában négy nagydíj igazoló plakettje áll a pulton.

2019-ben ha jól emlékszem 2 csillaggal kapott először díjat Zhang Jiaqi Keleti szépség (Oriental Beauty) teája. 2021-ben 108 ország 14,000 termékét kóstolta 355 zsüritag az élelmiszeripar minden tájáról. A single-estate tea kategóriában csupán három pályázó nyert három csillagot. Zhang Jiaqi két teával versenyzett, mindkettő nyert, ezzel új rekordot állított fel, azelőtt csak darjeelingi teával fordult elő ilyen. (British Teafields)

Azóta még kétszer (2021-2022) lett első három csillaggal, ez a verseny összes kategóriáját figyelembe véve is példa nélküli.

Zhang egyik pillanatról a  másikra sztár és (tajvani) nemzeti példakép lett, kezében mindig ott a tajvani zászló és szűkebb közösségére a Hakkára is gyakran hivatkozik. De fiatal kora ellenére az eredmények nem jöttek könnyen és felfedező útján neki is végig kellett menni nehéz szakaszokon. Személye egy korszakváltás jelképe, az elnéptelenedő vidék feltámadásának ígérete. Az idősebb generációk számára mindez nem magától értetődő, amikor a tajvani sajtó apját kérdezte a fiú eredményeiről, ő csak annyit mondott:  "- Nem rossz."

Zhang Jiaqi olyan családba született, ami három generáció óta tea feldolgozó gépek gyártásával foglalkozott. Nagyapja Zhang Jianye teljesen a nulláról kezdte a teagyártó gépfabrikálást, mindenféle elérhető anyagot és alkatrészt felhasznált a maga tervezte gépek gyártásához.  Zhang apja Zhang Murong már gépészmérnökként tanult és folytatta a családi üzletet. A cég termékei hamarosan kedveltek lettek a teatermelők körében, aki minőségi gépekhez akart jutni, Zhang sodrót, vagy sütőt vett, de külföldön, Kínában és Japánban is keresettek voltak.

Ahogy Zhang Jiaqi emlékszik: „három naponta jól öltözött öltönyös japán üzletemberek váltották egymást a házunkban. Tajvan dél-afirkai nagykövete személyesen próbálta elérni, hogy a technológiát adjuk el nekik. A vevőink között sok teatermesztő volt a Lishan hegyeiből, akiknek hat órát kellett utazniuk, hogy eljussanak hozzánk, de nem is gondolták volna, hogy még további nyolc hónapot kell majd várniuk a megrendelt gépek érkezésére.

 Nagyapja a teagyártó gépek tervezése mellett tea termesztéssel és kereskedelemmel is foglalkozott. "Két éves koromban kezdtem teát inni - mondja - kisgyerekkorom óta kijárok a teakertbe, segíteni az idősebbeknek. Persze én voltam a legügyesebb és a leggyorsabb is, ha el kellett szökni és eltűnni a kirendelt nagynénik felügyelete alól.”

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

A gépgyártó apa és a teagyártó fia

A szárnyaszegett pilóta

 A fiatal Zhang kommunikáció és menedzsment szakon szerzett diplomát, de minden vágya az volt, hogy pilóta lehessen. Az évek során meg is szerezte az engedélyek nagy részét ahhoz, hogy főállású pilótaként tevékenykedjen, ám az utolsó körben a túlzottan magas költségek miatt másképp kellett döntenie. Eleinte megpróbálta meggyőzni apját, hopgy finanszírozza a civil repülőgép pilóta engedélyének milliós költségeit, ám ő, mint gyerekes álmot kategorikusan elutasította.

Ezt követően jobb híján a helyi Miaoli rádiónál dolgozott, de ekkor már este és szabad idejében teát tanult. Hétvégeken teaültetvényeket látogatott, hogy figyeljen, mozogjon és tanuljon. Úgy látta, hogy saját családjához hasonlóan más családokban is szakadék választja el a fiatal és a régi generációkat és az elsődleges elv és érték még mindig az, hogy bármi áron folytatni kell a hagyományokat. 

 "Mindegy volt, hogy visszatérek a nagyvárosba és biztosítási ügynökként kezdek dolgozni, vagy öltönyös üzletemberként tevékenykedek, apám így is úgy is mérges lett volna és semmiféle értelmét nem látta volna."   A családi feszültségek miatt a tea egy távoli hobby maradt számára, és úgy gondolta, sosem fog csatlakozni a családi üzlethez. Végül, ahelyett hogy gépészmérnökként apja nyomdokaiba lépett volna, a teakészítésnek szentelte magát azzal a céllal, hogy minél több különleges egyedi teát gyártson az idős szakik által uralt iparágban és egyre több fiatalnak mutassa és tanítsa meg a tea kultúráját.

Fontos fordulópontot jelentett életében, amikor apja munka közben súlyosan megsérült és onnantól fogva az ő segítségére szorult, de meghatározó élmény volt  a "British Blue" növényvédőszer botrány is. 2015-ben egy "kézműves" tea cég, a British Blue rózsával ízesített fekete teájában 11 olyan növényvédőszert találtak, aminek értéke magasan a határérték felett volt. A botrány megrázta a tajvani tea ipart, megtépázta, egyben megbélyegezte a tajvani tea hírnevét. Zhang Jiaqi ekkor már úgy érezte, hogy fiatalként valamit neki is tennie kell a helyzet megváltoztatására.

Adatok, kombinációk és szenvedély

A pilótának készülő Zhang tehát a teaültetvényeken kötött ki. Első pillantásra talán távoli dolgoknak tűnnek, pedig nagyon is hasonlóak – mondja.  Amikor a tekészítésbe fogtam, leginkább az foglalkoztatott, hogy szisztematikus módon közelítsünk a teához, pontosan mi áll a rendelkezésemre és mit szeretnék létrehozni. A leginkább az izgatott, hogy hogyan lehet megoldani, hogy újra és újra képes legyek ugyanazt az ízt előállítani.  Mint a gyerekkori Pengfeng tea, aminek az ízére még most is emlékszem.

Zhang Jiaqi azt mondja, hogy először a tea ízét kell valamilyen módon meghatározni. "A külföldiek talán azt fogják mondani, hogy a teám túl könnyed, de mit is jelent ez pontosan? Lehet, hogy a trópusi gyümölcsök ízét érezzük, vagy valami mást. A nyugati fogyasztók azzal, hogy „könnyed”, a trópusi gyümölcsök édességét próbálják körülírni. A tajvani fekete tea a passió gyümölcs, az ananász, mangó mézes illatát és ízét idézi." Tehát tudnom kell, hogy miből indulok ki, az hogyan keletkezik és hogyan tudom befolyásolni.

oriental beauty oolong tea

Kabócátlanul

Amint  ismert, a helyik által még mindig Pengfeng (Fenfeng) teának nevezett Oriental Beauty gyártási folyamatának első és legfontosabbnak tekintett állomása, hogy a helyi, miniatűr kabóca megrágcsálja a zöld leveleket. De ma már nem magától értetődő, hogy a kabóca jön, sőt egyre kevésbé, egyre ritkábban jön, mert a környezet és az éghajlat is megváltozott. A parányi rovarok értelemszerűen nagyon érzékenyek a kemikáliákra, a Keleti szépség ültetvényeket nem lehet növényvédő szerekkel kezelni.

"Először is a Keleti Szépséghez  a Qingxin DaPan (青心大冇 kis levelű) fajtákat kell használni, ez adja a legfinomabb aromát. Az én feladatom nem az, hogy a legtökéletesebb levelet találjam meg a legjobb környezetben, hanem hogy az adott környezetben, ami a mi esetünkben a klímaváltozás labilis, gyorsan változó környezete, a tudásomat növeljem és a lehető legjobb eredményt hozzam ki. Ez a tea sommelier feladata." "Az Oriental Beauty és más oolongok között egyetlen hozzáadott lépésben van különbség.  ez a sodrás és a szárítás között a lassú dunsztolás. Ennek során a már sütött zöld tea leveleket egy ruhába göngyölve tartják és ekkor jönnek elő a gyümölcsös illatok és ízek, és ez teljes mértékben a tea mestertől függ”. A tea a szedéstől számított három napon belül kész van, de a győztes teák esetén ez a folyamat öt hónapra húzódik, amelynek során érleléssel és (miközben szigorúan ellenőrzik a levelek hőmérsékletét és víztartalmát) több mint 30 rövid faszenes sütéssel teljesen megtisztítja a teát a zöld jegyektől.  

"Az Oriental Beauty leveleit háromszor sértjük meg: először a kabóca teszi, aztán mi a gyártás és sodrás során, majd a fogyasztó a felöntéssel. Hogyan oldható meg, hogy finom maradjon, sőt legalább három felöntésen keresztül megőrizze az elsődleges aromáit?"

"A tajvani a legösszetetteb tea a világon. Minden lépés, minden fázis fontos, van valamiféle elve és értelme, így, mielőtt hozzáfognál valamiféle innovációhoz, meg kell tanulnod a hagyományt. " Lefordítva; ahhoz, hogy kreatívan közelíthess egy tradicionális kézműves technikához, előbb kiváló teakészítő képességekkel és ismeretekkel kell rendelkezned egyben nyitottnak, játékosnak is kell maradnod. Ha egy kilenc kockás négyzetrácsra felírom a teakészítés lépésének (hervasztás, fermentáció, a zöld megállítása, sodrás, sütés, szárítás stb) összes permutcióját akkor szinte végtelen illat és íz kombinációkhoz jutok.  A sütés és az azt követő "dunsztolás" felerősítheti az Oriental Beautyra oly jellemző érett gyümölcsöket idéző aromákat, érdemes tehát ezzel kísérletezni." Zhang megosztotta eredményeit más teatermelőkkel, baristákkal, akik maguk is ízgyárosok voltak és létrehoztak egy olyan adatbázist, aminek alapján még pontosabban lehetett megfogalmazni igényeiket és egy csésze teában rejlő titkokat és lehetőségeket. Sokszor előfordul, hogy nem csupán egy kiváló teát szeretne készíteni, csupán igyekszik a tea készítése és elkészítésének lépéseit apó változtatásokkal tökéletesíteni olykor csupán kíváncsiságból. "A hibák 95%-a értékesebb, mint a helyes eredmények 5%-a."

 

A zsüri indoklása szerint Zhang Jiaqi a hagyományos Oriental Beauty mézes aromáját értelmezte újra sikeresen, az ízpalettát új, rózsás, muskotályos, pezsgős rétegekkel gazdagította, hosszú, a teljes szájat és torkot betöltő utóízzel, újradefiniálva ezzel az olyannyira ismert és kedvelt Oriental Beauty teát.

 

Az Oriental Beauty feldolgozásának fázisai megfigyelhetők a lenti filmeken.

oriental beauty oolong tea


Dong Fang Mei Ren Oriental Beauty
品種:Tea fajta 青心大冇(chin-shin-dapan)
産地:台湾 新竹  Tajvan Hsinchu 竹峨眉茶園  és 苗栗 Miaoli

採收方式 szedés módja: 手採 kézzel szedett
生産者:Gyártó 張家齊 Zhang Jiaqi
香り特色:密香 成熟柑橘  Aromája: sűrű, esszenciális, érett citrusok 

A még mindig nagyon is fiatal Zhang teát tanít a Tajvani Egyetemen és a Xingwu Tudományos Technológiai Egyetemen.

 

Díjak:

UK 2019 Great Taste Award Black Tea Category World Champion

UK 2019 Great Taste Award Black Tea, the highest 3-star award

UK 2020 Great Taste Award Oriental Beauty Tea 2-star award

UK 2021 Great Taste Award Oriental Beauty Tea 3-star award

UK 2022 Great Taste Award Oriental Beauty Tea 3-star award

Japan 2021 World Green Tea Competition Highest Gold Award

Japan 2022 World Green Tea Competition Double Highest Gold Award

Taiwan Oriental Beauty & Black Tea Competition 19 Gold and Silver Medals (2016~2020)

France A.V.P.A World Tea Competition Special Delicious Award

France A.V. P.A World Tea Competition Gold Medal

英國  2019 Great Taste Award       紅茶組         世界冠軍

英國  2019 Great Taste Award       紅茶            最高3星級獎項

英國  2020 Great Taste Award       東方美人茶   2星級獎項

英國  2021 Great Taste Award       東方美人茶   3星級獎項

英國  2022 Great Taste Award       東方美人茶   3星級獎項

 

日本 2021 世界綠茶評比會            最高金賞獎

日本 2022 世界綠茶評比會            雙料 最高金賞獎

台灣 東方美人&紅茶 競賽              金牌銀牌19面獎 (2016~2020)

法國 A .V. P.A  世界茶葉競賽         特別美味大獎

法國 A .V. P.A  世界茶葉競賽         金   牌

 

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

 

 

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

 

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

oriental beauty winter oolong

 

 

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

oriental beauty oolong tea

 

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

oriental beauty oolong tea

 

 

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

dong fang mei ren oriental beauty zhang jiaqi oolong tea

 

 

<

 

téli oriental beauty oolong tea

2.2.38 © 2013 - 2024 D/M Works - Minden jog fenntartva